Zonder oprechtheid en een empathie komt de boodschap niet over

Zonder oprechtheid en een empathie komt de boodschap niet over

Als je nieuwe plannen hebt, ideeën wilt delen of je wilt samenwerken dan kun je dat met prachtige woorden en zinnen die je geleerd hebt in een communicatie-cursus verkondigen en verkopen.

Maar ook al zijn je woorden nog zo mooi en de zinnen heel erg ‘communicatie-proof’, zonder oprechtheid en empathie komt hetgeen wat uit je mond rolt over als een loze boodschap. De toehoorder heeft dat namelijk in de gaten. Weg motivatie, welkom ergernis.

In de eerste plaats moet je het zelf ook een goed plan vinden, waar jij ook echt het nut van inziet. Moet je zelf enorm enthousiast zijn over het idee wat je hebt en over wilt brengen. Of ben je ook echt bereid je te verdiepen in, te luisteren naar en te discussiëren met een ander als je een samenwerking aan wilt gaan. Dat is beter dan alleen maar iets zeggen omdat dat zo hoort.

Als het goed is komt dan de tekst vanzelf in je op, want iets met empathie en oprechtheid overbrengen moet niet gekunsteld zijn maar gewoon zo voelen. Dat moet er zo uit komen rollen, want jij vindt het alleen maar logisch om het zo te doen en bent er enthousiast over. Dat voelt de ander en geeft draagvlak.

En stel dat je een plan moet verkondigen wat gewoonweg niet leuk is, maar nu eenmaal moet. Dan zit ‘m de oprechtheid in het feit dat je dat gewoon zegt. Dat jij het ook anders zou willen, het ook lastig vindt maar het zijn nu eenmaal de feiten om die en die redenen, of iets van die strekking.

Als het maar echt is.

Hulp nodig bij het goed overbrengen van een boodschap in een lastige situatie? Even kort sparren kan al genoeg zijn. Kijk op http://www.basisbegrip.nl

echt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s