Niet uitstellen is hét ding van efficiënt werken

Niet uitstellen is hét ding van efficiënt werken

 

De afgelopen jaren heb ik gezocht naar een zo efficiënt mogelijke manier van werken, want dat levert meer rust op. Al eerder heb ik daar een paar blogs over geschreven (deze en deze, het is blijkbaar toch een belangrijk dingetje). Structuur, prioriteren en een bepaalde mindset (als je heel druk aan het denken bent hoe druk je wel niet bent, dan voel je je alleen maar drukker dan dat je daadwerkelijk bent) zijn belangrijke dingen heb ik gemerkt. Hoe bewuster je daar mee bezig bent, hoe beter het gaat (zonder honderd procent stressloosheid te verwachten). Maar er is toch echt één specifiek ding waarvan ik denk dat het heel veel oplevert en dat is ‘niet uitstellen’.

En dat ‘niet uitstellen’ geldt met name voor:

  • Email: stel de beslissing wat je met een mail gaat doen niet uit: direct afwerken of weggooien. En mocht er echt een grote opdracht achter zitten, dan bewaar je de mail en plan je die opdracht later in als taak. Wat het idee hier achter is, is dat het lezen van de mail en er dan nog even niets mee doen (verleidelijk) meer tijd kost. Want je moet ‘m later weer opnieuw lezen.
  • De administratie die voortkomt uit je taken of acties van die dag (verslagen, dossiervoering, notulen uitwerken enz). Maak je dag als het ware direct af, diezelfde dag nog. De volgende dag moet je er namelijk toch langer over nadenken hoe het ook alweer zat allemaal. En je hebt vast alweer genoeg andere dingen te doen.
  • Moeilijke, enge, lastige taken: doe ze zo snel mogelijk. Dan ben je er namelijk vanaf en blijft het niet als een stressfactor in je hoofd zitten, waardoor je minder geconcentreerd en efficiënt aan andere taken kan werken.

Ik vind het enorm goed werken, hoop voor jou ook. Wil je er toch nog even verder over sparren hoe je het in jouw praktijk kan toepassen en wat er nog meer voor jou kan werken, kijk dan even op de site en stuur een mailtje.

Groet Sandra

gaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s