De beginnende puber en de zomervakantie

De beginnende puber en de zomervakantie

Voor een aantal kinderen is de zomervakantie echt wel een spannende periode, namelijk die ene zomervakantie dat ze van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. Er gebeurt namelijk wel heel veel met een beginnende puber dan. Op de een van andere manier is het ooit ontstaan dat alle veranderingen (lichamelijk, geestelijk, sociaal) samengepropt worden in een bepaalde periode.

Ze komen geestelijk en lichamelijk in de puberteit, waardoor er dingen ontstaan, gebeuren en groeien die er eerst nog niet waren. Laat staan het feit dat ze opeens heel emotioneel gaan reageren op zaken (vaak onbewust) waar ze eerder totaal geen mening over hadden, verbaal en non-verbaal.

En dan het sociale gebeuren. School is een enorm belangrijke plek waar ze veel tijd doorbrengen en de meeste interactie hebben met andere kinderen. Opeens gaat dat dus veranderen. Hoewel er kinderen zijn die er echt aan toe zijn, is het voor allemaal spannend. Van één lokaal, naar een heleboel lokalen. Van één bekende leerkracht (of twee) naar meer dan tien onbekenden. Alles lag klaar op school, nu moeten ze zelf alles mee gaan sjouwen en niets vergeten. Om over het “horror-beeld” van huiswerk nog maar te zwijgen. En opeens zijn ze weer de jongste i.p.v. de oudste. Moeten ze plotseling heel stoer gaan doen in een groep nieuwe mede-pubers, want iedereen doet stoer. Terwijl ze eigenlijk nog helemaal niet zo stoer zijn van binnen, maar dat laat niemand natuurlijk weten aan elkaar.

Kortom, wat een gedoe allemaal. Wij volwassenen weten dat het weer voorbij gaat, zijn alweer verder gegaan met het leven en dus die periode totaal vergeten misschien. Maar bedenk even, wanneer jouw prille puber even wat minder warmpjes reageert in deze zomerse weken, dat het allemaal best even wennen is voor ze.

Geniet nog even van een fijne zomer, Sandra

zomer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s