Bespreek onduidelijkheden in de samenwerking snel, dat is makkelijk voor later

Bespreek snel onduidelijkheden in een samenwerking zolang het nog klein is, dat is veel makkelijker

 

Als je samen moet werken met anderen kunnen er natuurlijk onduidelijkheden of irritaties ontstaan. We zijn allemaal mensen en allemaal anders, dus dat is logisch.

Als je irritaties voelt of het niet helemaal snapt waarom een ander iets doet op een bepaalde manier, dan voel je je vaak toch niet geroepen daar iets mee te doen op dat moment. Omdat dat angstig is, je hebt er geen zin in, omdat je het zelf toch echt beter weet of je denkt dat het wel beter zal gaan.

Maar de kans bestaat dat jouw negatieve gevoel alleen maar toeneemt, omdat je waarschijnlijk de keren daarop dat je elkaar weer spreekt toch een beetje in “irritatie-modus” staat afgesteld en die ander is tenslotte nog steeds dezelfde. Daardoor vallen die dingen die je niet snapt aan de acties van de ander of de ergernissen je nog meer op. De ander zal dat ook voelen, dus de sfeer wordt er dan vaak niet beter op.

Op een gegeven moment kan dat belemmerend werken op de samenwerking en daar heeft niemand iets aan. Dus dan moet je er alsnog iets mee, anders barst de bom, maar nu is dat in een fase dat het misschien echt al niet meer gezellig is.

Kortom, op dat moment baal je dat het zover heeft moeten komen en moet je een nog meer beladen of moeilijker gesprek voeren.

Terwijl het eigenlijk alleen maar heel logisch is dat je een ander gewoon vraagt waarom hij of zij iets doet, hoe het werkt en waarom hij of zij die keuze maakt. Het is heel logisch dat je verteld waarom je twijfelt aan bepaalde acties in de samenwerking en aangeeft waarom je ergens geen goed gevoel bij hebt. Niet op een boze of gespannen toon. Dat is nergens voor nodig namelijk, waarom zou je dat doen? Het bespreken van dit soort dingen is toch gewoon heel normaal en volwassen.

Doe je dit in een rustige fase, waarin iedereen nog goed met elkaar omgaat dan houd je het ook rustig en goed voor een optimale samenwerking.

Handig toch? Groet Sandra

Wil je sparren hoe je dit in praktijk brengt? Kijk op de site en neem contact op. Snelle online-coaching kan ook.

samenwerking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s