Kijk eerst even naar je eigen gedrag en uitstraling

Kijk eerst naar jezelf voordat je een kind (of een ander) aanspreekt op het gedrag.

Voordat je een ander aanspreekt op zijn of haar gedrag, bedenk dan eerst even welk gedrag je zelf vertoont op dat moment. Met name bij kinderen is dat belangrijk.

Wat is je uitstraling? Welke emoties heb je zelf? Wat ga je zeggen en is dat logisch?

Vaak reageren we namelijk op dezelfde manier als het gedrag dat we graag willen stoppen of veranderen bij een ander. We verheffen onze stem als de ander gilt. We roepen iets op een boze toon als de ander boos is. We stralen onrust en stress uit als de ander druk doet.

Zoals gezegd is het met name bij kinderen wellicht goed om eerst jezelf even tot de orde te roepen voordat je die “orde” van een kind verlangt. Stel je voor dat het kind druk gilt en jij gaat hysterisch terug gillen dat het nu echt stil moet zijn. Dat komt zo tegenstrijdig over. Daar wordt een kind vaak alleen maar verward en onzeker van zodat het waarschijnlijk heel hard gaat huilen.

Geef het kind het goede voorbeeld, met een rustige uitstraling daarbij zodat het kind (of een ander) echt kan visualiseren en snappen wat je bedoelt. Maak het plaatje passend bij wat je zegt.

Een kind heeft een enorm gevoelige radar voor emoties van een volwassene en neemt dat over. Hij of zij spiegelt zich er aan. Gebruik dat dus om het gewenste gedrag te bewerkstelligen.

En dan nog iets wat je je misschien even af moet vragen. Snapt het kind wel waarom jij wilt dat hij of zij zich anders gaat gedragen? Dat klinkt een beetje raar, want “je hebt hem of haar al wel 100 keer gewaarschuwd” waarschijnlijk. Maar dat was vast op het heftige moment zelf, vol emoties en zonder ruimte in het hoofd om echt iets voor de lange termijn op te pikken. Als jij bepaald gedrag niet wenselijk vindt of als je vindt dat er bepaalde regels zijn waar iedereen zich thuis (of waar dan ook) aan moet houden, zorg dan dat je die op een rustig moment met elkaar bespreekt.

Dus “Keep calm en begin bij jezelf”.

Coaching van BasisBegrip helpt je om dit tot een eenvoudige en logische manier van aanpak te maken. Kijk op de site hoe dit werkt.

Groet Sandra

spiegelen

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. shivatje schreef:

    Dit zouden heel wat mensen moeten lezen.
    Mooi stukje.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s