Probleem of stress? Gebruik een “Terug naar de basis”-aanpak, focus en ga weer door.

“Terug naar de basis geeft begrip voor de toekomst” is een effectieve aanpak-methode voor dingen waar je meer niet goed uitkomt.

Heb je een probleem om op te lossen?

Blijf dan niet paniekerig hangen in hoe erg dat is, maar analyseer, reorganiseer en relativeer. Wat is precies het probleem? Snap ik het echt helemaal of welke ontbrekende puzzelstukjes moet ik nog zoeken of navragen? Wat moet er concreet gebeuren? Even weer logisch nadenken dus, alles goed in beeld hebben en dan aan de slag gaan. En doe dat dan ook echt (ook als het niet leuk is), zodat je uit de situatie komt.

Loopt het in de interactie of communicatie niet lekker?

Je kunt je daar enorm boos om maken (waaraan je dan al je tijd en energie verliest), maar veel verder kom je er vervolgens samen niet mee. Sta even stil en denk bewust na over wat er achter zou kunnen zitten. Begrijpen jullie elkaar wel goed? Hebben jullie dezelfde verwachtingen? Weet de ander welk doel je hebt of ga jij ervan uit dat de ander dat (op een magische wijze) wel snapt? Ben jij eigenlijk boos van binnen of is de ander dat misschien? Is de ander ergens bang voor of ben jij bang? Denk na over die vragen, probeer het op te lossen of in ieder geval te benoemen, kom op één lijn, spreek het uit en dan kun je samen weer verder.

Is het gewoon niet anders?

Dan kan het ook betekenen dat het beter is terug te gaan naar alleen jouw basis. Dat je beter kan accepteren, loslaten en werken met wat je hebt, terwijl je bij jezelf blijft. Soms is iets gewoon zoals het is. Soms kan en hoeft een ander niet harder of een andere kant op te lopen omdat jij dat zo graag wil. Of andersom. Blijf dan bij jouw basis en verder niet. Accepteer, relativeer en kalmeer.

Met al deze adviezen wil ik niet zeggen dat je ze perfect moet kunnen toe passen of dat je opeens ultra zen moet worden. Dat kan niemand, want we zijn geen robots. Maar door jezelf even bewust een halt toe roepen, weer logisch na te gaan denken en het wel te proberen (desnoods door stappen op te schrijven) maakt dat het je uit de (hysterisch, in rondjes draaiende) emotie haalt en je focus geeft op een oplossing. Het haalt de scherpe kantjes er af en geleidelijk wordt dat meer natuurlijk gaan worden.

Gaat vast lukken, Sandra

Wil je graag brainstormen of sparren met een onafhankelijk iemand over hoe jij dit persoonlijk kan toepassen op een lastige situatie? Neem contact op via het contactformulier en maak nu nog gebruik van de Lente Kortingen!

BasisBegrip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s