Een BasisBegripblog over kijken naar, blij zijn en werken met wat je wel hebt.

on

Kinderen geven het goede voorbeeld, namelijk werken met wat je hebt.

Waarom zijn we toch altijd zo bezig met wat we niet hebben, wat er nog gaat gebeuren en niet kunnen?

Kinderen leven veel meer in het moment dan volwassenen doen en dat is best jammer voor de volwassenen eigenlijk. Kinderen blijven niet zo hangen in wat er gebeurd is of wat er nog gaat komen. (“School is voorbij, daar hebben we het niet meer over. Geen idee wat er straks komt. Dus ik ga nu helemaal op in mijn spel”.) En tijdens dat spelen bijvoorbeeld, ‘werken’ ze met wat ze hebben. Een stuk papier, een touwtje, steentjes, gras, een lege fles. Het maakt niet uit (blijkbaar kun je overal soep van maken), ze zijn er uren zoet mee.

Wij als volwassenen zijn voornamelijk bezig met het streven naar of hopen op dingen die we niet hebben. Wat er allemaal fout kan gaan omdat we misschien iets niet kunnen. Of met wat er misschien wel of niet gaat gebeuren in de toekomst.

Natuurlijk kunnen we onze ervaringen, bewustzijn van gevolgen, gevoelens en verantwoordelijkheden niet uitschakelen. Of compleet naïef zonder ambities door het leven gaan. Maar iets van het goede voorbeeld van kinderen overnemen zou best goed kunnen zijn.

Het kan geen kwaad een beetje beter te kijken naar, blij zijn en werken met wat je al hebt en kan (en dat is meestal echt wel veel). Dat kan zelfs enorm ontspannen zijn en een rustige basis om te bedenken wat echt belangrijk is om nog na te streven, tijd, geld en energie in te stoppen.

macrofoto bloem

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. shivatje schreef:

    Daar zouden de meeste mensen eens moeten bij stil blijven staan. Met wat ze hebben, spijtig genoeg wil volwassenen steeds meer en meer, en dat zie je ook niet bij kinderen. Die zijn nog blij met wat ze hebben. Al speelt de opvoeding hier wel een belangrijke rol in.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s