#BasisBegripblog over onzekerheid. Heel logisch, totdat het logisch denken blokkeert.

on

Onzekerheid is heel logisch, totdat het logisch denken blokkeert

Moeilijke gesprekken die je moet voeren, lastige sociale interactie, omgang met kinderen of pubers kunnen je behoorlijk onzeker maken (of andere dingen). Als iets onbekend is en je weet niet wat er gaat gebeuren, dan kan dat een zenuwachtig gevoel geven.

Onzekerheid is heel normaal en gaat waarschijnlijk ook nooit helemaal weg. Dat hoeft ook niet. Sterker nog, het is zo menselijk dat het een illusie is dat je nooit meer ergens zenuwachtig voor zal zijn. (Lijkt me heerlijk overigens, maar dat zal nooit lukken.)
Je hoeft ook niet te streven naar een ‘onzekerheid-vrij-leven’. Je wordt dan alleen maar extra gestrest, als je ook nog bezig moet zijn met het vechten tegen die gevoelens.

Dus accepteer het gevoel van onzekerheid, maar parkeer het even als je het niet kan gebruiken of om ruimte te geven aan een ander gevoel. Namelijk het gevoel dat je ook weet van jezelf dat je het wel kan. Omdat je een goede strategie van aanpak hebt bedacht bijvoorbeeld. Of omdat je eigenlijk prima het proces af kan wachten en flexibel kan inspringen zodra dat moet. Omdat je gelooft in jouw goede intenties, kennis en kunde.

Het is dus logisch dat onzekerheid en een zenuwachtig gevoel bestaan en heel menselijk. Maar het is ook weer niet zo logisch dat het je enorm gaat blokkeren of dat de weegschaal doorslaat naar de verlammende kant.

Gebruik de tips uit de BasisBegrip blogs om positief, logisch te blijven na te denken over jouw aanpak bij lastige situaties en om de scherpe kantjes van onzekerheid er af te halen. Daarbij hulp nodig? Laat het maar weten, Sandra.

onzekerheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s