Terug naar de basis geeft begrip voor de toekomst. Een #BasisBegripblog over probleem #aanpak.

on

Terug naar de basis geeft begrip voor de toekomst

Als je een probleem hebt, dan kun je je helemaal richten op het proberen op te herstellen van de gevolgen of resultaten van dat probleem. Daar kun je dan best wat geobsedeerd en gefrustreerd door worden.
Als het niet lukt, ga dan eens terug naar de basis van dat probleem. Kijk terug naar wat er nu precies gebeurde bij de start. Snap je dat helemaal? Nee? Zoek dan naar antwoorden, denk logisch na over wat je nog niet weet, vind het ontbrekende puzzelstukje en bouw daarna weer op.

Klein praktisch voorbeeldje: we hadden laatst een computer probleem en de gevolgen daarvan probeerde we te herstellen. Alleen na een aantal uren (en de neiging om ergens mee te gooien) was dat nog steeds niet gelukt. Totdat we bedachten dat het handig zou kunnen zijn om eigenlijk het probleem opnieuw te laten ontstaan, dus de fout-melding weer op te roepen. Om vervolgens alles proberen te snappen wat er in de fout-melding stond. Daarmee ontdekte we waar de oorzaak lag en waar we ons ‘oplossend-vermogen’ op los moesten laten.

Overigens hoef je niet verder terug te gaan dan naar de basis/start van de gevolgen van het probleem. Dan blijf je toch alleen maar hangen in “had ik maar”, “waarom heb je dat nu gedaan” of “kon het maar teruggedraaid worden”. “Achteraf kun je een koe in de kont kijken”, zeggen ze in het oosten des lands weleens. Als je daar te veel energie insteekt, dan kun je dat niet steken in het vinden van de oplossing.

Succes met het logisch oplossen! Groet Sandra

Hulp nodig om het logische overzicht te bewaren tijdens het oplossen? Dat kan zeker, kijk op www.basisbegrip.nl

BasisBegrip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s