#BasisBegripBlog van deze week over een maatwerk aanpak van pesten.

on

De aanpak van pesten is ook maatwerk.

Er zijn tegenwoordig best veel programma’s te vinden om pesten aan te pakken, mocht het spelen binnen een klas of groep. Vooropgesteld, dat is hartstikke goed en fijn dat mensen en instanties zich inzetten om iets te bedenken wat pesten tegen kan gaan.

Maar voordat je een programma of een aanpak kiest om mee te werken is het goed om je even echt bewust te verdiepen in de oorzaak van het pesten, per situatie. Zorg dat je echt weet wat er speelt en waarom het pesten is ontstaan. Het kan namelijk veel verschillende oorzaken hebben en dan weet je wat de juiste manier is om er op in te spelen.

Het pesten kan een groepsgebeuren zijn (de pester, degene die gepest wordt en iedereen daaromheen) en ontstaan in een groep waar de dynamiek de verkeerde kant op is gegaan. De verhoudingen zijn scheef gegroeid en niemand voelt zich meer veilig. Degene die gepest wordt natuurlijk niet, maar de pester en de omstanders ook niet. Ze willen zelf niet het onderwerp van het pesten worden en durven niet meer terug door bijvoorbeeld voor het slachtoffer op te komen of door “sorry” te zeggen. Dan moet er dus iets met de hele groep gebeuren, want anders blijven die scheve verhoudingen bestaan.

Het kan ook zijn dat de reden voornamelijk ligt in individuele problematiek van de pester, bijvoorbeeld omdat hij/zij vroeger zelf gepest is en uit angst nu maar zelf de “leiding” neemt. Of hij/zij heeft ergens het verkeerde voorbeeld gekregen hoe met anderen om te gaan.

Daarnaast is het ook mogelijk dat er al veel kan verbeteren voor degene die gepest wordt door zijn/haar weerbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten.

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden. Een combinatie van oorzaken is ook heel goed mogelijk, waarbij dan bijvoorbeeld de meeste nadruk ligt op het één en ook een beetje op het andere.

Kortom, blijf altijd goed kijken naar de mogelijke oorzaak en beslis dan wat wat de beste aanpak kan zijn of welke combinatie. En ook voor pesten geldt allereerst: “voorkomen is beter dan genezen”.

Groet, Sandra

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen in het dagelijks leven of in het werk? Of wil je weten hoe jij dit kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Kijk dan op de site en overleg gewoon even.

pesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s