#BasisBegripBlog: Denk niet te volwassen over opmerkingen van een kind.

Zo’n opmerking voelt toch een beetje naar

Kinderen kunnen soms van die opmerkingen maken die toch een beetje naar voelen.
“Ik vind je nooit meer lief”
“Je bent de stomste”
“Ik vind je echt niet leuk”

Bedenk dan dat het echt niet persoonlijk is. Een kind heeft namelijk nog niet de “emotionele intelligentie” (hersenontwikkeling) om bewust te bedenken hoe hij/zij iemand kan kwetsen met dingen die ze doen of zeggen. Dat kunnen wij volwassenen (helaas) wel, maar een kind flapt er gewoon een basale emotie uit of doet iets omdat het boos is bijvoorbeeld. Om het na 10 seconden weer te vergeten.

Dat betekent dan ook dat het handiger is om er zelf ook even overheen te stappen en het niet op te vatten alsof een andere volwassen het zegt. Ga dan bijvoorbeeld ook niet toegeven vanwege de opmerking dat hij/zij je nooit meer lief zal vinden, nadat je eerst had gezegd dat iets niet mocht. Want dan leert het kind dat zo’n opmerking een hele handige, waardevolle betekenis kan hebben, namelijk het toch krijgen wat hij/zij wil.

Natuurlijk mag je grenzen en regels van respect aangeven, maar geef zo’n kinder-opmerking of een kinder-actie niet dezelfde lading als dat je bij een volwassene zou doen. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar het gebeurt stiekem best snel met onze ingebakken volwassen denkpatronen.

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen? Of wil je weten hoe jij dit kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Ga dan snel naar de site en stel je vragen bijvoorbeeld via de mail.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. shivatje schreef:

    Maar het kan wel heel emotioneel aankomen als een kind zoiets zegt. En juist op zo een moment zo een ouders anders reageren dan normaal.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s