#BasisbegripBlog: Neem op een leuke, onopvallende manier beslissingen voor het kind in de opvoeding

Neem op een leuke, onopvallende manier beslissingen voor het kind.

Als ouder heb je vaak bepaalde ideeën over wat beter zou zijn voor het kind, zoals bijvoorbeeld gezonder eten of meer buitenspelen. Dan kan er de neiging ontstaan om het uitvoerig met het kind te bespreken. Dus bijvoorbeeld uitgebreid gaan uitleggen waarom het gezonder zou zijn en vragen of kind dat ook een goed plan vindt. Bij oudere kinderen is het goed om ze te wijzen op bepaalde verantwoordelijkheden, maar bij jongere kinderen wordt dat lastiger. Zij denken erg korte termijn (leven bij het moment) en het nadenken over lange termijn effecten zit nog niet echt in het “hersen-pakket”, als het ware. Het “oorzaak-gevolg” idee is er gewoon nog niet zo in. Dus dan ontstaat er vaak een discussie, want het kind snapt de goede bedoeling voor later niet en heeft geen zin in veranderingen nu.

Dus soms moet je gewoon de beslissing nemen voor het kind, het gewoon doen als ouder omdat je weet dat het beter is. En verpak het dan een beetje leuk en onopvallend, zodat hij/zij het eigenlijk niet eens zo door heeft. Bijvoorbeeld, het kind zit graag de hele tijd voor de TV na school, maar jij vindt het gezonder als het kind meer buiten speelt. Verzin dan zelf een leuk spel of iets te doen voor buiten en help een beetje met opstarten. Laat je het namelijk aan hen zelf over wat ze willen gaan doen na school en roep je alleen maar dat jij het beter vindt dat hij/zij naar buiten moet, dan is ondertussen de TV al aan en begint de discussie. Je moet ze een beetje voor zijn.

Als een kind de neiging heeft ongezond te snacken en jij vindt dat niet zo goed, beslis dan gewoon om niet zoveel verleiding in huis te halen en het kind al een gezondere snack aan te bieden. Voordat het vragen om die ongezonde begint dus. Beperk de keuze tot wat jij graag wil wat het kind eet i.p.v. alleen maar te vragen waar hij/zij zin heeft. Want dan moet je vervolgens weer uitleggen waarom de keuze voor de zoveelste reep niet de beste is.

Je kan het een kind niet kwalijk nemen dat het kiest voor, in zijn of haar ogen, het meest leuke en meest lekkere wat op dat moment in de “aanbieding is. Daar zijn het nu eenmaal kinderen voor.

En nog een tipje: als je gezonde beslissing doorvoert, laat het hele gezin dan meedoen. Dan valt het nog minder op. En bedenk dat je het niet doen om vervelend te zijn (wat schuldgevoel opwekt, vatbaar voor terugkomen op jouw beslissing), maar omdat jij het goede doel weet.

Veel “beslis-succes”, Sandra

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen? Of wil je weten hoe jij dit kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Dan kan heel gemakkelijk (ook via online advies), ga snel naar de site

buitenspelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s