#BasisBegripBlog: Vind je het toepassen van #gesprekstechnieken soms lastig? Ontspan en het loopt vanzelf. (#communicatie)

Ontspan, maak je niet druk in je hoofd en het gesprek loopt vanzelf.

Veel mensen kunnen zich druk of zenuwachtig maken over het voeren van een gesprek, zeker met bepaalde doelgroepen waarvan men denkt dat die lastig zijn zoals pubers. Er bestaan allerlei voorbeelden van gesprekstechnieken, waar goede basis ideeën in zitten. Het gevaar zit ‘m er echter een beetje in dat mensen die technieken uit hun hoofd gaan leren en perfect willen toepassen. Dus maken zij zich al druk over het gesprek op zich, leggen ze zich ook nog een extra druk op om die techniek goed uit te voeren. Dan wordt het wel heel erg vol in het hoofd en een vol hoofd is nu net hetgeen wat men niet kan gebruiken tijdens een gesprek.

Als je heel druk bent in je hoofd met de techniek van het gesprek of wat je moet doen en zeggen, dan luister je niet en zie je niets. Dat is jammer. Want voor een goede communicatie moet je aansluiten bij diegene die tegenover je zit. Daarbij gaat het niet alleen om wat er gezegd wordt, maar ook om het oppikken van non-verbale communicatie. Zie je iemand boos of verdrietig worden, bedenk dan of het misschien goed is dat te benoemen. Of zeg even helemaal niets om de emoties te laten komen. Luister naar de intonatie en hoe iemand iets vertelt. Wees je bewust van alle woorden die gezegd worden, zelfs van die kleine opmerkingen die snel even voorbij komen. Haak daarop in en vraag door totdat je echt begrijpt wat iemand zegt. Vragen, vragen, vragen, dat houdt ook een gesprek op gang. En denk kalm en logisch na. Bijvoorbeeld als iemand boos is en niets wil zeggen, maar toch naar het gesprek is gekomen. Vraag dan waarom hij/zij er dan is en waar hij/zij het wel over wil hebben, zonder direct in de stress te schieten dat het gesprek stagneert.

Jouw gesprekspartner moet voelen dat je echt op hem/haar gericht bent, probeert hem/haar te begrijpen. Niet dat je voornamelijk met jezelf bezig bent (ook al komt dat voort uit het goed willen doen). Dan zal een gesprek veel spontaner en ontspannen verlopen. Dat is belangrijker dan het perfect uitvoeren van welke techniek dan ook.

Ik bedoel niet te zeggen dat het niet behoorlijk spannend kan zijn om bepaalde gesprekken te voeren, maar probeer het gewoon.

Succes, het gaat helemaal lukken!

Sandra

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen in het dagelijks leven of in het werk? Of wil je weten hoe jij dit kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Zie http://www.basisbegrip.nl

IMG_9814_wm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s