#BasisBegripBlog: Op één lijn zitten doet wonderen voor het #gedrag van een #kind (#opvoeding #advies)

Iedereen op één lijn doet wonderen voor een kind

Het voelt voor kinderen prettig, rustig en duidelijk als de belangrijkste personen in hun leven zoveel mogelijk op één lijn zitten. Als dat niet zo is dan snapt het kind niet meer wat er precies van ze verwacht wordt. Een kind heeft nog niet veel “ingebouwde ervaring” hoe dingen aan te pakken en moet daarin gestuurd worden. Dus als er twee verschillende versies van sturing op ze af komen dan is dat verwarrend. Het is logisch dat je dat merkt in het gedrag. Ze gaan uittesten, grenzen opzoeken, worden gefrustreerd en onrustig.

Als je het nu niet met elkaar eens bent, zorg dan dat je eerst even met elkaar overlegt hoe tot een oplossing of compromis te komen. Het kind moet het in ieder geval niet merken.

Denk bij de belangrijkste personen overigens natuurlijk aan de ouders/opvoeders/verzorgers, maar ook aan andere personen die een grote rol spelen zoals opa’s en oma’s, de leerkracht of bijvoorbeeld stiefouders. Het is ook niet handig als tussen deze personen zeer grote verschillen zitten in de manier van omgaan met het kind.

IMG_9746_wm

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen in het dagelijks leven of in het werk? Of wil je weten hoe jij dit kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Zie http://www.basisbegrip.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s