#BasisBegripBlog: #praat als #ouders met een #puber over hun kennis van #voorbehoedsmiddelen

Praat met een puber over hun kennis van voorbehoedsmiddelen

Als ouder van een puber ontkom je er niet aan. Er komt een moment dat het tijd wordt om het gesprek over voorbehoedsmiddelen te voeren.

De uitleg dát ze het moeten gebruiken is een eerste stap, maar vergeet die daarna niet. Namelijk uitleg over de gebruiksaanwijzing en werking. Natuurlijk horen ze dat ook wel van anderen, vrienden bijvoorbeeld. Maar vraag dan even na of ze het echt goed begrepen hebben en of de informatie wel juist is.

Voorbehoedsmiddelen werken goed, mits ze juist gebruikt worden. Anders heeft niemand er wat aan. En soms kan het ook best ingewikkeld zijn. Neem bijvoorbeeld de pil: elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip, niet een dag vergeten, let op bij gebruik van antibiotica of een flinke buikgriep enz. Als puber is het best lastig om er zorgvuldig mee om te gaan, helemaal als ze niet begrijpen waarom dat moet vanwege de werking. Het ‘verstandig gedrag gebied’ in de hersenen is zich immers nog aan het ontwikkelen. Daarnaast doen zich vaak allerlei verhalen de ronde over het gebruik onder jongeren die niet juist zijn, zonder dat ze dat weten. Dus check even of ze de juiste informatie hebben, om ongelukken te voorkomen.

Leer ze dus niet alleen dát ze het gebruiken, maar ook hoe er mee om te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s