#Praktische basis #adviezen over de #omgang met #kinderen t.t.v. een #scheiding (#opvoeding, #jeugd, #kinderen, #gezin, #basishouding)

#Praktische Do’s en Don’ts voor de #omgang met #kinderen bij een #scheiding en waarom.

Scheiden is voor niemand leuk. Niemand wil het, maar soms maak je als ouders die keuze omdat het blijkbaar niet anders kan.

Kinderen worden door een scheiding met iets heel verwarrends geconfronteerd, waar ze niet om hebben gevraagd en wat een heel lastige verandering is om mee om te gaan.

Er zijn een paar dingen waar kinderen (onbewust) heel erg van houden in hun leven om zich veilig en zeker te voelen: duidelijkheid, zekerheid, voorspelbaarheid, structuur en de zekerheid dat ouders er voor hun zijn. Dat wetende kun je zelf al veel dingen bedenken om wel of niet te doen.

Een paar basis-do’s&dont’s:

Praat geen kwaad over de andere ouder. Dat vraagt in sommige gevallen vast wat acteerwerk in het geval van boosheid op elkaar. Maar beide ouders zijn het belangrijkst in het leven en een kind wil voelen dat die elkaar aardig vinden. Dat is een zekerheid in het leven. Anders worden andere dingen ook onzeker. Ze denken als het ware: “als mijn ouders elkaar al niet aardig vinden, hoe zit het dan met de rest?”

Hun wereld is verwarrend en onbetrouwbaar geworden. Dat is nu eenmaal zo en valt even niet mooier te maken. Ze hebben dus behoefte aan extra veiligheid en structuur, als tegenhangers. Ook structuur in wanneer het kind bij wie is. Een gevoel van veiligheid creëer je o.a. door duidelijkheid, consequent zijn en (dag)ritme. En dezelfde regels aanhouden als daarvoor. Misschien heb je neiging om ze enorm te verwennen (heel klein beetje mag natuurlijk wel). Of is het makkelijker om toe te geven als ze tegen de regels schoppen (gaan ze doen in bange tijden, als test). Dit zijn misschien handige korte termijn oplossingen, maar op lange termijn moeilijk om er weer vanaf te komen. En het is niet duidelijk voor ze.

Betrek een kind niet bij volwassen zaken zoals geld, advocaten-verhalen, relationele dingen enz. Houd het algemeen als je uit wil leggen waarom je uit elkaar bent. Bedenk dat ‘grote mensen’ redenen, details, gevoelens en oordelen niet voor kinderen te bevatten zijn en alleen maar meer verwarring zaaien. Bespreek niet jouw emoties met een kind zoals je met vrienden zou doen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar gebeurt best snel in een emotionele bui. Natuurlijk mag je best vertellen dat je ook heel verdrietig bent. Dat helpt het kind om ook het gevoel te uiten wellicht. Maar maak het niet ingewikkelder dan het hoeft te zijn, met allerlei details waar een kind niets mee kan.

Je blijft samen verantwoordelijk voor de kinderen. Probeer zoveel mogelijk op één lijn te blijven qua opvoeding. Dat vraagt inzet vlak na de scheiding, maar des te meer na een tijdje als je als ouders uit elkaar bent gegroeid en misschien allebei weer een eigen nieuw gezin hebt. Blijf, als het kan, zoveel mogelijk met elkaar communiceren en gebruik zeker niet het kind als “postduif” om boodschappen door te geven aan elkaar. Dat is een te grote belasting voor een kind in een tijd dat het al best zwaar is.

Het klinkt misschien allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Nou, dat is niet ‘misschien’. Het is ook gewoon niet makkelijk. Zoals altijd bij alle tips uit de blogs, het zijn maar adviezen voor een basis-houding. Vraag geen perfectie van jezelf (zodat het alleen maar nog meer stress geeft in moeilijke tijden), maar wel jouw beste inzet voor het kind om het net iets makkelijker te maken. Sterkte!

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen in jouw dagelijks leven of weten wat jij hier mee kan in jouw specifieke situatie? Zie http://www.basisbegrip.nl

scheiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s