#Opvoeden van een #puber: een kunst van ‘loslaten binnen de grenzen’.

#Opvoeden van een #puber: een kunst van ‘loslaten binnen de grenzen’

De kunst van het opvoeden van een puber zit ‘m in de balans tussen loslaten en grenzen stellen. Dat klinkt niet makkelijk en dat is het ook niet. #Grenzen voor het grote geheel, een leidraad, heeft een puber nodig i.v.m. de #hersenontwikkeling (veel willen, maar niet goed weten hoe en wat de gevolgen zijn, zie een paar blogs terug). Maar #loslaten van de kleine dingen en de details is goed voor de ontwikkeling van een eigen “ik” en het leren nemen van verantwoordelijkheid.

Een paar voorbeelden, die je nog even moet vertalen naar jullie eigen praktijk:

Bijvoorbeeld het onderwerp: “#opruimen van de kamer”. Wat losgelaten zou kunnen worden is bijvoorbeeld het elke dag roepen dat de losse spullen in de kast moeten en dat de troep van zijn of haar bureau weg moet (is het ook echt zo belangrijk dat hun eigen kamer op jouw manier wordt opgeruimd?). De grens die je kan afspreken is dat er een keer per week (gewoon #plannen, net als de voetbaltraining bijvoorbeeld, dan is het duidelijk van tevoren) wordt stof gezogen en afgestoft (de nodige hygiëne maatregelen).

Het #huiswerk, ook altijd een potentieel onderwerp van strijd, als voorbeeld. Als ouder denk je misschien dat het goed is voor de puber om uit school even te ontspannen met een kopje thee, te bespreken welke toetsen er binnenkort zijn en hem of haar dan naar boven te sturen voor het huiswerk. Terwijl de puber zelf vindt dat het beter werkt als zij direct na school naar boven gaat want dan zit ze nog in een “school-flow” of als hij eerst even een balletje gaat trappen en pas na het eten gaat leren. De grens is dat de puber zich inzet en aan de afspraken met school houdt. Hoe hij of zij daar invulling aan geeft qua tijd en manier, dat kun je proberen los te laten. Veel pubers kunnen overigens heel goed zelf vertellen hoe ze het best kunnen leren, als je ze het maar serieus vraagt.

Het is best lastig om die #balans te zoeken, maar vaak weet je van binnen wel wat de echt belangrijke dingen zijn om je druk over te maken.

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen in jouw dagelijks leven of weten wat jij hier mee kan in jouw specifieke situatie? Zie http://www.basisbegrip.nl

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. shivatje schreef:

    Dit is niet makkelijk maar het kan ook helpen om met de puber te praten en zo proberen om tot een goede verstandhouding te komen. Natuurlijk weten we allemaal dat een puber zal proberen dwars te liggen. Maar dan is het om als ouder duidelijke grenzen te stellen.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s