Waar is het #kind nu echt boos op? Op jou of stiekem op iets anders? (#kind #puber #ouders #gedrag #opvoeding #emoties)

Waar is het #kind nu echt boos op? Op jou of stiekem op iets anders? 

Als een #kind of #puber boos tegen je doet kan het zijn dat hij of zij eigenlijk niet boos is op jou, maar op iets anders. Vraag je dat even af voor je gaat reageren.

Stel een kind wordt op school geplaagd om het gewicht, maar daar durft hij of zij dan niets van te zeggen. Die boosheid bouwt zich dus op van binnen. Als het kind dan thuis komt en moeder zegt (zonder te weten wat er gebeurd is) dat hij of zij geen tweede snoepje mag, dan barst de bom. Een gevoelige snaar is geraakt, de frustraties komen er uit. Thuis is namelijk de “veilige haven”, de plek waar een kind zijn of haar gevoel kwijt kan zonder (het is dus eigenlijk een compliment bijna, als je het zo bekijkt) bang te zijn.

Probeer dus te achterhalen of er iets anders dwars zit, praat er over (ook over weerbaarheid enz) en accepteer dat het kind af en toe even stoom moet afblazen. Binnen de grenzen die je dan samen hebt afgesproken natuurlijk. Als het dan weer een keer voorkomt bespreek dan dat je snapt dat er iets gebeurd is waar het kind boos om is, maar dat je het beter vindt dat hij/zij dat vertelt.

Wil je graag advies of coaching om dit praktisch toe te passen in jouw dagelijks leven of weten wat jij hier mee kan in jouw specifieke situatie? Zie http://www.basisbegrip.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s