Handig om te weten: je bent een spiegel en een zendmast voor je kind als het om emoties en gedrag gaat (#jeugd, #kind, #opvoeding, #ouders, #communicatie)

Spiegel en zendmast

Kinderen kunnen enorm goed emoties aanvoelen van volwassenen en dan vooral van de belangrijkste personen in hun leven. Hun ouders. Hoe jonger, hoe beter. (Hoe ouder je wordt des te meer eigen “ervaring” je hebt met emoties van jezelf waardoor die mogelijkheid van goed aanvoelen een beetje overschaduwd wordt.) Ben je als ouder bang dan neemt het kind dat over. Spanning bij moeder maakt het kind ook gespannen en bij een verdrietige vader heeft het kind de neiging ook te gaan huilen.

Daarnaast spiegelt een kind zijn of haar gedrag vaak aan dat van de ouder, neemt het over eigenlijk.
Het is ook best logisch dat een kind dat allemaal doet. Levenservaring is er nog niet zoveel en de “emotie-gebieden” van de hersenen zijn nog onder constructie als het ware. Dus je moet wat als jonkie en nadoen is dan best handig.

Als je dit allemaal beseft als ouder dan kun je hier wel iets mee. Wees in ieder geval bewust van jouw uitstraling en welk effect jouw eigen gedrag en emoties heeft op het kind. En als je gedrag ziet bij een kind wat liever anders zou kunnen, straal dan het tegenovergestelde uit waar het kind zich dan aan kan spiegelen. Is het kind heel boos, dan blijf je kalm (dus probeer niet nog bozer terug te doen want dan ontstaat een soort boosheid in het kwadraat). Is het kind angstig dan biedt je zelfvertrouwen en rust aan (en dus veiligheid). Blijft het kind hangen in onvrede, haal het dan uit de gemoedstoestand door verder te gaan met iets leuks.

spiegel

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. shannonastra schreef:

  Het is wel heel moeilijk als je (al dan niet onbewust en ongewild) een tijd het verkeerde gedrag hebt getoond. Het omkeren van die situatie kan heel explosief zijn. Vooral in een nieuw samengesteld gezin is dat heel geladen en moeizaam.

  Like

  1. BasisBegripBlog schreef:

   Klopt, dat is ook lastig. Het is mooi als je het vanaf het begin zo kan aanpakken, maar dat is moeilijk. En perfect hoeft het ook niet, meer dan je best kun je niet doen. Het is een basis en met een beetje geduld en positief denken erbij kom je misschien verder dan je denkt om gedrag een beetje bij te schaven. Niemand is ooit te oud om te leren en onderschat de flexibiliteit van kinderen niet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s