Redenen voor gedrag: een wereld van verschil tussen grote en kleine mensen

Waarom redenen om iets wel of niet te doen voor kinderen anders zijn dan voor volwassenen

Waarom willen volwassenen een bepaald gedrag wel of niet bij een kind zien? Daar zijn vaak goede, maar ook wat vage, abstracte en onduidelijke redenen voor. Redenen die wij wel snappen als volwassene, maar de vraag is of een kind daar iets mee kan. Het gaat er namelijk vaak om dat iets bijvoorbeeld maatschappelijk gewenst is, gewoon zo hoort, goed is voor de gezondheid, geen belasting is voor anderen of beter is voor later.

Voor een kind zijn dit moeilijke begrippen. Hoe jonger het kind, hoe onbegrijpelijker ze zijn of kunnen überhaupt niet gesnapt worden. Om deze redenen wel te kunnen snappen heb je als kind de nodige hersenontwikkeling en levens-wijsheid nodig.
Een kind gaat voor duidelijke, korte termijn beloningen waar hij of zij direct wat aan heeft. Bijvoorbeeld aandacht, een leuk gevoel, een compliment, een voorwerp, iets lekkers, na-apen van iemand of gewoon voor de nieuwsgierigheid. Dat bepaalt de keuze voor het ene of het andere gedrag.

Het is dus goed daar op in te haken om een bepaald type gedrag te stimuleren of om een kind iets te leren. Corrigeer het negatieve gedrag en geef het goede voorbeeld, want heel vaak weet een kind niet dat het niet het juiste gedrag is wat ie laat zien op dat moment. Stimuleer daarnaast het gewenste gedrag door het te belonen (een compliment, aandacht of een stickertje zijn ook beloningen, het hoeft geen cadeau te zijn dus) en maak het op die manier de moeite waard om te verkiezen boven het negatieve gedrag.

bordje in Sprookjeswonderland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s