Help! Je staat tegenover iemand en weet niet wat je moet zeggen. Dus…zeg dat dan gewoon (#communicatie, #gespreksvoering)

Je komt iemand tegen en je weet niet wat je moet zeggen. Of je bent al in gesprek maar weet opeens niet meer hoe je verder moet. Dat gebeurt wel eens, meestal als je weet dat de ander wat problemen heeft bijvoorbeeld of net iets heeft meegemaakt. Dan ga je soms twijfelen over wat je kan zeggen, over welke vraag je kan stellen of over wat de ander volgens jou wil horen (en dat kan allemaal ook echt heel moeilijk zijn). Vervolgens kun je geen woord uitbrengen en straalt het ongemak uit je ogen. En…de ander heeft dat vaak door want uitstraling is een heel krachtige non-verbale communicator. Terwijl je niets zegt zeg je toch heel veel. Je had dus de goede intentie om de ander zich niet ongemakkelijk te laten voelen, maar grote kans dat dat nu juist wel gebeurt.

Als je het dus moeilijk vindt de juiste tekst of vraag te vinden, want dat is soms nu eenmaal zo, zeg dat dan. Geef aan dat je wel wat zou willen zeggen of vragen maar dat je het lastig vindt. Wees oprecht, open, eerlijk en vooral jezelf. Dan voelt de ander zich ook op zijn of haar gemak. Precies dus wat je wilde en dan komt een gesprek vaak wel op gang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s