Gek aan het worden van het #gedrag van een #puber? Probeer dat gewoon niet te doen!

” Ik word gek van het gedrag van mijn puber, zij/hij denkt alleen maar aan zichzelf en wil altijd het laatste woord hebben!”

Gewoon niet doen, niet gek worden. Het heeft geen zin en is verspilde energie want het wordt er niet gezelliger op. Echt waar.

Puberteit is de fase in het leven dat er een identiteit ontwikkeld wordt, een persoonlijkheid. Daar is voor nodig dat een puber nogal op zichzelf gericht is (en op vrienden, het beste vergelijkingsmateriaal), want hij/zij moet ontdekken hoe los te komen van de ouders, zijn/haar eigen stijl ontwikkelen (uren voor de spiegel), ontdekken wat zijn/haar eigen mening is en hoe daar voor op te komen (dus altijd het laatste woord willen hebben) enz enz. Combineer dit met een bepaald beloop van de hersenontwikkeling (zie een paar berichten terug) en je krijgt gedrag wat soms een behoorlijke uitdaging is om mee om te gaan, zullen we maar zeggen. (Maar ook heel leuk, als je even de rust kan vinden om er van een “gevoelsmatig-afstandje” naar te kijken.) En daar kun je natuurlijk soms knettergek van worden.

Maar hoe geïrriteerd je ergens van wordt is ook nog altijd een keuze. Dat klinkt misschien raar, maar als je logisch nadenkt zou dat echt wel kunnen werken. Je bent niet verplicht een emotie in alle hevigheid te doorlopen namelijk. Natuurlijk kan een situatie een bepaalde emotie opwekken, maar de mate waarin het jouw gemoedstoestand beïnvloedt bepaal je nog altijd zelf. Jij bent de baas van jouw hoofd en je gedachten.

Wees dus ook een keer gewoon oost-indisch doof voor dat laatste woord of een slecht humeur van een ander (wel nadat je serieus hebt geluisterd naar de argumenten van de puber en de grenzen van de discussie duidelijk hebt aangegeven, wel zo eerlijk) en kies er voor je er gewoon een keer niet (al te veel) aan te ergeren. Laat irritatie, sjacherijn of boosheid gewoon bij de ander, jij blijft je vroijke zelf. Dan blijft je dag een stuk positiever en gezelliger.

_MG_8703_wm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s