#advies #kinderen #opvoedtip: Heeft een kind vage #klachten? Een dagboekje bijhouden kan duidelijkheid geven

Soms heeft een kind wat vage klachten. Of een gedrag of een emotie die je niet helemaal snapt.

Het gaat hier dus niet om de acute, steeds erger wordende, belemmerende, ziek makende klachten enz. Daarvoor moet je naar een arts gaan (belangrijk!, ook bij twijfel wel naar een arts gaan). Maar van die klachten of emoties die al lang bestaan, die niet erger worden, soms opkomen en dan weer niet. Waarvan je zelf als ouder al weet dat het gerelateerd lijkt aan bijvoorbeeld een bepaalde situatie en niet lichamelijk is, maar je weet nog niet precies hoe of wat.

Dan kan het heel handig zijn om een paar weekjes een dagboekje bij te houden. Noteer dan dingen over het slapen, eten en drinken (echt alles noteren), wat heeft het kind gedaan, wel of niet naar de wc geweest voor ontlasting en ging dat makkelijk (heel belangrijk bij vage buikpijn), een toets op school, waar waren jullie toen de klachten begonnen, waren dieren in de buurt enz enz.

Op die manier zie je misschien een rode draad waar je iets mee kan (zelf of je kan het dagboekje meenemen naar een arts). Let er niet alleen op wanneer de klachten er wel zijn, maar ook wanneer ze er niet zijn. Wanneer iets goed gaat zegt namelijk zoveel als wanneer het niet goed gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s