#jeugd, #gedrag, #advies, #opvoeding: Een onzeker, veel #piekerend #kind voelt zich als lopend in een groot bos zonder pad, dus maak een pad voor ze

on

Er zijn #kinderen die al jong veel kunnen piekeren, veel nadenken over dingen en erg #onzeker kunnen zijn. Vaak zijn dat wat wijze kinderen waarbij het lijkt alsof ze niet helemaal in #balans kunnen zijn. Ze zijn net iets verder met dingen om zich heen zien, horen, in zich opnemen en over nadenken. Maar net als andere jonge kinderen kunnen ze de dingen nog niet zo goed analyseren, juist interpreteren, op waarde in schatten, oorzaak-gevolg snappen en goed plaatsen binnen een tijd of situatie enz (de wat hogere #hersenfuncties). Dat is verwarrend, maakt onzeker en zorgt er voor dat ze maar blijven nadenken over iets. Het voelt alsof ze in een groot bos lopen, zonder pad. Met allerlei “geluiden en beelden” die ze niet kunnen plaatsen. Dat is dan dus niet leuk spannend maar belemmerend spannend. Maak dus een pad voor ze met een hek langszij en lantaarntjes er op. Het pad staat voor voorspelbaarheid, het hek voor veilige grenzen/regels en de lantaarntjes voor duidelijkheid. Dan voelt het kind zich een stuk veiliger en dus zekerder, 20131228_202944_wm IMG_1058_wm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s