#Hersenontwikkeling #pubers : dat verklaart de boel

Uit onderzoek blijkt dat hersenen zich tot ongeveer de leeftijd van 24 jaar nog ontwikkelingen. Die ontwikkeling gebeurt voornamelijk van achter naar voren. Dus, grof gezegd, de functies van de achterste delen van de hersenen zijn eerder klaar dan de functies aan de voorkant.
image
De achterste delen van de hersenen zorgen voor de wat meer basalere functies, zoals de motorische en sensorische functies (bewegen, voelen, zien etc) en de primaire, basale emoties.

De “hogere” functies, zoals impuls controle, het hogere denken, plannen, meer uitgebreidere emoties, beheersing, geheugen, hoe je je moet gedragen, oorzaak en gevolg komen dus wat later op gang in de ontwikkeling, gedurende de puberteit pas.

Er is dus een beetje een disbalans. Dit zorgt ervoor dat pubers bijvoorbeeld de neiging hebben om impulsief met wat meer primaire emoties te reageren (en die op en neer gaan) zonder al te veel beheersing. En dus minder goed zijn in bijvoorbeeld zelfcontrole en het plannen van het huiswerk. Of de gevolgen inzien van met z’n zessen naast elkaar blijven fietsen (oorzaak) op de weg zodat je er niet langs kan met de auto.

Erg verwarrend allemaal dus in het hoofd, met al die verschillende gevoelens en verwachtingen waar ze gewoon nog niet helemaal aan kunnen voldoen (maar wel willen).

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s