#communicatie of #gespreksvoering met #kinderen : het zit ‘m in de kleine woordjes

Kinderen hebben vaak behoefte aan duidelijkheid in taal en tijdsbesef. Omdat ze die volwassen begrippen gewoon nog niet kunnen snappen. Als je er goed op let gebruiken volwassenen vaak van die vage termen voor tijd: straks, bijna, later, zo meteen,  duurt lang, we gaan zo,  even wachten, over een tijdje enz enz.

Kinderen kunnen daar niet zo veel mee, in hun onervarenheid qua taalgebruik. Het ene kind heeft bij het woordje “straks” een lang tijdsbesef en gooit de bak Lego nog maar eens op de kop want hij kan dus nog wel spelen (terwijl je toch echt bedoelde dat jullie op punt staan om weg te gaan). Een ander kind vat het op als iets korts en staat al met de jas bij de voorkeur te roepen “ik ben klaar hoor,  ik wil naar buiten”.

Maak tijd concreet met bv een klok (“als die wijzer van daar naar daar is gegaan dan…”), een afstreep kalender, een actie (“ik ga nu betalen en als ik terug kom lopen dan ruimen jullie op en gaan we weg”),  hoeveel nachtjes slapen,  hoeveel keer nog naar school (“je moet nog 1 korte en 1 lange dag naar school en dan gaan we…”),  hoeveel keer een spel nog gedaan kan worden (“je kan nog 1 puzzel maken en dan gaan we de auto in”) enz enz.

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s