#kinderen #opvoeding #angsten en #fantasieën : #ouders zelf ook met een toverstaf door de kamer

on

Na de kleuterleeftijd komt er een fase waarin kinderen veel fantasieën, denkbeelden en angsten hebben. Voor spoken, heksen, brand, monsters etc.

Ze zijn oud genoeg om dingen te zien, te horen, mee te krijgen en op te vangen. (Kleuters zijn nog voornamelijk met zichzelf bezig en hun eigen wereldje i.p.v. de wereld om hun heen.). Maar te jong om de dingen goed te begrijpen, een plekje te geven, te zien voor wat het is en juist te interpreteren.
Vooral volwassen zaken. Want hebben ze iets wel opgevangen maar begrijpen ze het niet helemaal, dan gaat hun fanatasie er een eigen (vaak angstig) ding van maken. Daarom is het dus wel goed om even op te letten wat ze mee krijgen en dan een korte, duidelijke uitleg geven. Zodat ze er iets mee kunnen in hun hoofd en niet een eigen invulling aan hoeven te geven.

En dan de monsters, heksen en spoken in de slaapkamer, onder het bed en in de kast. Duidelijke uitleg over wat wel en niet echt is kan afdoende zijn. Maar soms is het toch echt succesvoller om er even in mee te gaan. Dus doe net alsof je het serieus neemt en vraag het kind wat de beste manier is om de monsters te verjagen. En dan ga je dat doen. Met een toverstaf door de kamer,  glitterstof rondstrooien, met een plastic zwaard ninja-achtige bewegingen maken of brul-geluiden produceren met een cape om. Het maakt niet, als het kind er maar van overtuigd is dat het werkt. En dan zul je zien dat geen heks of monster zich meer in de kamer durft te vertonen.
Veel plezier!!!

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s