#communicatie #advies : vragen i.p.v. oordelen en voorbeeld i.p.v. afwijzing

on

Als je wilt dat een ander iets verandert in het gedrag dan kun je hem/haar er op wijzen wat hij/zij niet moet doen of waar hij/zij mee op moet houden. Maar soms werkt het beter om hem/haar zelf op goede ideeën te laten komen door “nadenk-stimulerende-vragen”. Of door te benoemen wat hij/zij dan wel zou kunnen doen. Met name bij kinderen is handig als je niet alleen aangeeft wat het kind niet moet doen maar ook direkt een goed alternatief biedt. Anders staat het kind in zijn/haar gedrag een beetje met lege handen.

ps Denk daar bijvoorbeeld ook aan als je wilt dat je kind iets minder achter een beeldscherm zit. Bedenk niet alleen wanneer je wilt dat het kind stopt, maar help ook even mee denken wat hij/zij dan kan gaan doen. Dan wordt de verleiding minder groot en het zeuren om door te gaan iets minder hard.

Maar niet alleen bij kinderen kan het positiever werken, maar ook bij volwassenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s