#jeugd #opvoeding #advies : verminder de verwarring door het aantal keuzes te verkleinen

Een dagelijks gesprekje tussen een volwassene en een kind:

Volw: “Zullen we straks gaan eten? Wat wil je op je brood?”

Kind zegt niets, is net lekker met de Lego bezig

Volw: “Wat wil je op je brood dan? (jij weet dat je pindakaas, jam, kaas, hagelslag, ham, schuddebuikjes, vruchtenhagel en boterhamworst in huis hebt. Genoeg lekkere keuze voor het kind zou je denken, zo moeilijk kan dat niet zijn toch?)

Kind: (vindt Lego belangrijker. Heeft (bij gebrek aan levenservaring) echt geen idee wat er allemaal op brood kan, wat er uberhaupt in de kast ligt en als ie dat al zou weten dan is de keuze veel te groot voor een kinderhoofdje. Kortom, keuze stress alom in het koppie, dus…): “Ik hoef geen brood”

Misschien kun je eens proberen om niet te vragen of jullie gaan eten (want dan kun je “Nee” verwachten als antwoord, zeker als er de verleiding is van een andere leukere bezigheid), maar aankondigen dat het over 5 minuten gaat gebeuren. Zeg dat het kind ook een broodje krijgt en geef een beperkte keuze, namelijk “pindakaas of hagelslag. Kinderen vinden het lastiger dan volwassenen om zelf te bepalen waar ze uit kunnen kiezen en zeker als het heel veel is. Dat is ook logisch als je er over nadenkt. De ervaring is nog niet groot genoeg, als het ware. Maak het makkelijker door het aantal opties te beperken.

En als jij als het het beter vindt dat na twee weken alleen maar kaas op brood het nu echt tijd is voor jam dan doe je dat er gewoon op.

Kondig het eten weer aan en iedereen gaat aan tafel voor iets gezelligs, namelijk samen eten.

Uiteraard hoef je het niet zo te doen, maar misschien werkt het goed voor jouw kind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s