#slapen voor kinderen en volwassen: een kwestie van goed “gedrag”

Slapen, daar kun je echt een haat-liefde verhouding mee hebben. Het is heerlijk, maar als het niet lukt levert het veel ellende op. Zowel voor volwassenen als voor kinderen.
Er zijn natuurlijk ook goede slapers. Die gaan liggen en snurken de nacht weg (slaap lekker!). Maar vele volwassenen en kinderen/jongeren zijn niet zo gezegend.
Slapen is vaak wel gewoon een kwestie van “goed gedrag”: “Rust, Ritme en (licht) Reinheid”.
Het heeft alles te maken met een aantal slaapcentra in je hersenen. Die willen graag zorgen voor slaap en daarom slaapstoffen voor je aanmaken, maar ze moeten wel weten wanneer. Ze raken namelijk nogal in de war als slapen steeds op een ander tijdstip moet gebeuren of als er opeens heel veel licht door je ogen de hersenen binnenkomt terwijl het donker zou moeten zijn.

Dus:

  • Ritme: probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. En dan het liefst op het moment dat je moe wordt, want dan sluit het het best aan op de spontane acties van je slaapcentra.
  • Rust: probeer een beetje tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Dat geldt ook voor je geest. Enorm piekeren en nadenken terwijl je in bed ligt komt de slaap niet te goede. Zet je nadenk-hoofd uit!
  • “Reinheid van licht”: fel licht van een beeldscherm schopt van alles in de war.

Dit alles is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je te maken hebt met ritmes (of geluiden) van een ander. We weten vaak wel hoe het moet maar “doen” is moeilijker. Zeker in de huidige over-geprikkelde maatschappij waar veel verleidingen (goede en slechte) op de loer liggen waar je je eerder aan overgeeft dan aan goed slaapgedrag. Maar een goede nachtrust is wel belangrijk voor lichaam en geest. Dus ook al lukt het niet perfect met rust en ritme,  alle kleine beetjes helpen.

En je moet vooral uitzoeken wat voor jou het beste werkt.
image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s