#kinder#communicatie: Kleuter logica: “Zitten doe je op een stoel”

Jonge kinderen nemen wat je zegt vaak letterlijk.  Ze kunnen niet interpreteren,  tussen de regels door lezen of snappen “wat je eigenlijk” bedoeld zoals volwassenen dat kunnen.

Het levert soms onhandige situaties op.  Bijvoorbeeld als je zwetend in een drukke winkel staat en weg wilt, terwijl je kind nog vrolijk door de winkel stuitert met een bal.  Je vraagt aan je kind: “wil je de bal wegleggen?”. En je kind zegt daarop: “Nee” en stuitert verder.
Als je je realiseert dat een kind de dingen letterlijk neemt, dan snap je het.  “Wil je…”= een keuze, een vraag waar je “nee” of “ja” op kan zeggen.  En natuurlijk kiest het kind dan voor “nee” want rondstuiteren is veel leuker dan stoppen. Zeg dus duidelijk wat je wil.

 

Het kan ook grappige gesprekken opleveren:

Een volwassenen praat met een 5 jarig meisje tegenover haar op de stoel. De kleuter verteld vol trots over haar zwemles. “oh wat leuk, zwemles”, reageert de volwassene, “en waar zit je nog meer op”. De kleuter kijkt de volwassene een beetje verbaasd aan en antwoordt: “Op een stoel”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s